Et kompliceret forhold til en kompliceret kunstner

maj 22, 2018 3841 Af UE298865

Lars von Trier!  Mit forhold til  ham  er kompliceret og totalt sort og hvidt.

Enten er jeg ved at kaste op over hans film eller også kender begejstringen ingen grænser. Der er ikke noget ind imellem.

Det er der heller ikke i hans film , hvor intet er antydet , og  det hele, ligesom i det HELE,  bliver vist lige op i synet.

En af mine tidligere  ægtemænd  forfatteren Henrik Stangerup, var  ved Gud selv var en kompliceret person og yderst kritisk. Han elskede von Trier og sammenlignede ham  tidligt i  karrieren med Carl TH Dreyer, som Henrik mente var genial og  en skandale at han  ikke fik den anerkendelse i Danmark han havde fortjent og heller ikke  lov til at lave hvad der skulle være hans sidste store projekt, en film om  Jesus .

Sammen var vi til premieren i Grand på  Breaking the waves, hvor vi efterfølgende blev så uvenner over filmen, at jeg tog hjem og sov hos min mor.

Jeg kunne slet ikke have den. Syntes ikke det var troværdigt at kvinden Bess frivilligt lod sig mishandle til døde, for at please sin syge mands erotiske fantasier og dette offer udløste et mirakel så han bliver helbredt. Tak for kaffe.

Jeg genså den så for nyligt og opdagede at jeg nu var istand til at opleve filmen på en hel anden måde.

Den ændrede oplevelse skyldes helt sikkert at jeg selv i løbet af de 20 år der er gået,  har fået samlet så rigelig af livserfaring og nu kunne se filmens mange planer og opleve den som et grumt eventyr om en kvindes ubetingede  kærlighed til Gud og til sin mand og om mirakler eksisterer.

Han er en bestemt en  stor kunstner og en genial filmmager, men derfor er flere af hans film alligevel ikke til at holde ud.

Spændende hvilken kategori hans nye The house that Jack built,  vil havne i.